Det trønderske oppstartsselskapet Normi har utviklet en ny teknologi, som matcher mennesker med muligheter, basert på faktiske ferdigheter – ikke bare formell utdanning. Nå har de lansert åpen testing av produktet sitt.
– En god match handler ikke bare om en god kandidat. Det handler om tydelige definerte behov fra bedrifter, globale trender og teknologisk utvikling. Verden går ekstremt fort framover, og for henge med må alle snakke samme språk, sier Simon Sætre Borchgrevink, CEO i Normi, som startet reisen med å lage en helt ny matchingplattform når han var student på Entreprenørskolen ved NTNU.
– Vi begynte med en idé om en matchingplattform mellom gamere og e-sportlag, og dro til Boston i USA for å jobbe med konseptet, sier Borchgrevink.
Men det var en telefonsamtale mot slutten av Boston-oppholdet som skulle endre alt.
– Vi fikk sterke indikasjoner om å endre retning på grunn av lav betalingsevne hos e-sportlag. I stedet burde vi matche tech-native kandidater mot IT-sektoren, hvor betalingsvilligheten var høy, forklarer Borchgrevink.
Dette ble vendepunktet som ledet Normi mot deres nåværende fokus: ferdighetsbasert matching. Matching som ikke utelukkende fokuserer på utdanningsgrad og titler, men ferdigheter du har opparbeidet deg som kan være vanskelig å vise frem eller sette ord på.

Ny teknologi for ett felles språk
I dag er arbeidsmarkedet fragmentert. Det brukes forskjellige ord på kompetanse, stillinger defineres ulikt, og rekrutterere har høye, og i mange tilfeller, urealistiske krav til erfaring og utdanning. Det som gjør teknologien i Normi unik er tilnærmingen til ferdighetsspråk.
– Vi har jobbet med å kombinere ulike taksonomier til et felles språk. Vi bruker både EUs standarder for ferdigheter og jobber med å inkludere amerikanske taksonomier, inkludert private som Lightcast. Dette har aldri før blitt gjort i Norge. Med ett felles språk, kan selskaper enkelt endre på strategien sin, både kandidater og ansatte kan sammenligne seg selv og utforske muligheter på en helt annen måte en i dag, og rekrutterere kan designe stillinger raskere og bedre, sier Borchgrevink.
Tradisjonell CV er ikke bra nok
Anne Peggy Møller, inkubatorleder i T:lab, har fulgt utviklingen tett:
– Med bakgrunn i min erfaring med rekruttering, så har jeg erfart at tradisjonelle CV-er ofte ikke gir et fullstendig bilde av en kandidats ferdigheter og potensial. I denne sammenhengen har Normi en svært interessant og innovativ tilnærming. Deres plattform fokuserer på “skills-first”, som avdekker de dypere ferdighetene kandidatene besitter og som enkelt kan oppdateres gjennom karrieren. Dette gjør det mulig å matche kandidater og bedrifter på en mer presis og effektiv måte, sier hun.
Før jul 2024 nådde Normi en viktig milepæl med sin første kunde – et rekrutteringsselskap som nå bruker deres software-løsning. Samtidig er de i gang med et spennende prosjekt med SpareBank1 Regnskapshuset SMN, hvor fokuset er på intern karriereutvikling.
– Vi hjelper organisasjoner med å ivareta og utvikle talentene de allerede har, forklarer Borchgrevink.
– Det handler om å se mulighetene for intern mobilitet basert på ferdigheter, ikke bare titler og formell utdanning. Dette er spesielt viktig i tiden fremover, der selskaper går gjennom transformasjon for å tilpasse seg en verden i rask endring, sier Simon.
T:lab Capital som tidligfaseinvestor
Simon fremhever særlig verdien av T:labs aktive støtte i selskapets utvikling.
– Det som virkelig har betydd mye for oss, er å ha noen som heier på deg og som aktivt framsnakker det vi holder på med i sitt nettverk. Særlig oppfølgingen på kapital har vært uvurderlig, og det at T:lab Capital kom inn som tidligfaseinvestor har gjort det lettere å nå ut til investornettverkene i Trondheim.
Håvard Belbo er dalig leder i T:lab og T:lab Capital.
– Det er svært motiverende å jobbe med gründerne i Normi. De er fulle av energi og vet samtidig å nyttiggjøre seg av den kompetansen og nettverket vi kan bidra med, sier Belbo.
– T:lab har også vært en strategisk partner med sterk integritet mot Innovasjon Norge, fortsetter Simon.
– De har pushet oss til å gjøre de rette tingene, stilt krav og hjulpet oss å tenke smart. Gjennom kontinuerlig arbeid med investorpresentasjoner og muligheter til å pitche for investornettverk, har vi stadig testet og forbedret vårt budskap, sier han.
– Dette viser styrken i det trønderske økosystemet for gründere. Fra 6AMs akseleratorprogram for nyutdannede gründere, via T:labs inkubatorprogram, til samarbeid med etablerte aktører som SpareBank1 SMN, sier Belbo.
Med en vellykket rebranding og lansering i februar unnagjort, er selskapet klare for skaleringsfasen.
– Vi jobber med å finne det eksepsjonelle i de vanlige menneskene, og sette individet mer i førersetet. I en tid hvor opptil 90% av ansattes ferdigheter må endres i årene som kommer, blir vår teknologi stadig viktigere. Vår visjon er å skape den beste matchen mellom mennesker og muligheter ved å sette ferdigheter først, avslutter Borchgrevink.
