Trøsken som samler korn i en brennende åker i Ukraina, gjorde sterkt inntrykk på deltakerne under AgriTech Nordic i Steinkjer. Den internasjonale konferansen er landets største møteplass for oppstartsselskaper innen landbruksteknologi. Nå kan norske teknologiselskaper bli viktige aktører for gjenoppbyggingen av landbruket i Ukraina.
– Ukraina er et av de mest minelagte områdene i verden. Vi trenger teknologi som gjør at bønder kan drive effektivt landbruk igjen, enten det er ved å fjerne miner, eller bruke robotsystemer til å så, plante og høste i områder hvor vi er usikre på om det er miner. Vi ofrer heller maskiner enn menneskeliv, sier direktør Nataly Veremeeva i TechUkraine til NRK Trøndelag.
Veremeeva var en del av delegasjonen fra Norsk-ukrainsk handelskammer (NUCC) på konferansen AgriTech Nordic i september, for å finne samarbeidsmuligheter med teknologiselskaper.
Les mer om AgriTech Nordic her.
– Viktigheten av Ukraina for global matsikkerhet kan ikke understrekes nok, og bør være et norsk fokus og prioriteringsområde. Samtidig som landet må ses på for nye muligheter vi tradisjonelt har måtte reise lengre øst for å finne, sier prosjektleder Andreas Løvstad Tranøy i NUCC.
– Matproduksjonen i Ukraina har endret seg betydelig. Vi har mistet jordbruksområder på grunn av okkupasjon, landminer og forurensning fra krigsskader. I tillegg har det vært en betydelig innvirkning på vanntilførsel i sør-Ukraina på grunn av ødeleggelsen av Kakhovka-vannreservoaret. Dette har ført til mangel på grønnsaker, og Ukraina har mistet en stor del av den innenlandske produksjonen av kirsebær, fersken, tomater og vannmeloner. Men vi har også rekordavlinger til bøndene for andre året på rad, men det er ingen innenlandsk etterspørsel og store problemer med eksport, sier landbruksrådgiver og etterforsker av krigsforbrytelser Yuriy Petrus.
Midtpunkt for teknologisk utvikling
– Ukrainas landområder er blant de mest fruktbare i verden og blir omtalt som verdens største kornkammer. Her har trøndersk og norsk landbruksteknologi mye å bidra med. Derfor er vi spesielt glade for at både Agtech Ukraine og Tech Ukraine kom til Steinkjer for å møte agritech startups. Nå skal vi følge opp og bidra med dialog, slik at selskaper som AutoAgri og Biodrone kan spille en viktig rolle når det krigsherjede landet skal gjenoppbygges, sier prosjektleder Edvard Iversen i AgriTech Nordic.
Midtpunkt for teknologisk utvikling
– Steinkjer er et midtpunkt for teknologisk utvikling innen landbruket nasjonalt, og vi i T:lab har lang erfaring med å hjelpe gründere med å finne både rett kompetanse og finansiering for å skalere internasjonalt. Vi bygger nasjonale og internasjonale nettverk, og vi så behovet for en internasjonal møteplass for oppstartsselskaper, investorer og forskningsmiljøer med mål om å få norsk landbruksteknologi ut til et globalt marked, sier daglig leder Håvard Belbo i T:lab, som er selskapet bak AgriTech Nordic.
Belbo forteller at T:lab er en av initiativtakerne til AgriFoodTech Norway, som skal løfte de mest lovende eksportbedriftene innen agritfoodtech ut i verden.
– Vi jobber nå sammen med NCE Heidner Biocluster, Aggrator og Mære landbruksskole for å bygge de vi kaller for et landslag av bedrifter innen agrifoodtech. Det blir veldig spennende framover, sier Belbo.
I dialog med både Ukraina og Forsvaret
Et av selskapene som skal se på mulighetene i Ukraina er AutoAgri fra Vanvikan, som har kompetanse på autonom teknologi, men ikke minerydding.
– Det er store områder som er minelagte, og vi er nysgjerrige på om den autonome teknologien vi har, kan bidra til gjenoppbyggingen av Ukraina. Vi har dialog med det norske forsvaret, som kan hjelpe oss å vurdere situasjonen, sier daglig leder Jostein Sandvik i AutoAgri, som ble kjent med den ukrainske delegasjonen under AgriTech Nordic.
Sandvik håper i første omgang at krigen tar slutt, slik at arbeidet med å klarere jordbruksareal kan begynne.
– Landbruket i Ukraina følger den globale utviklingen, som går mot mer autonom produksjon. Det er mangel på arbeidskraft og et stort behov for å drive mer bærekraftig enn tidligere. Ukraina er et av flere store marked som er interessante for oss, uavhengig av krigen.
Jostein Sandvik, AutoAgri.
Eksport er en viktig satsing for Innovasjon Norge
“Hele Norge eksporterer” er regjeringens satsing på eksport, der Innovasjon Norge er en viktig partner for små og mellomstore bedrifter.
– Norge har som mål å øke den landbaserte eksporten med 50% innen 2030. Samtidig vet vi at verden har behov for bærekraftig produksjon av mer mat. Etablerte agritech-selskaper og gründere kan bidra til begge deler. Sammen med partnerskapet ønsker Innovasjon Norge å være med hele veien – fra ideen unnfanges til bedriftene lykkes i internasjonale markeder, sier direktør Vigdis Harsvik i Innovasjon Norge Trøndelag.