Pandemi, hjemmekontor og usikre markeder til tross; 2020 ble et rekordår for T:lab. I 2020 fikk bedriftene T:lab jobber med, tilført 186,9 millioner kroner i ny kapital; en økning på mer enn 20 millioner kroner fra 2019.
T:lab har i en årrekke bistått både oppstartsbedrifter og etablerte bedrifter med å lykkes best mulig med forretningsideene sine. 2020 slår alle rekorder.
– Vi har hjulpet flere bedrifter enn noen gang i koronaåret 2020, forteller Anne Peggy Møller Schiefloe, som er inkubatorleder i T:lab.
Noe av det T:lab jobber aller mest med, er å hjelpe gründere å bli attraktive for investorer. Kostnadene kommer gjerne før inntektene i en oppstartsfase, og da blir det avgjørende å få tilført kapital for å kunne satse.
– Tilgangen til kapital er en stor utfordring for mange, forteller Møller Schiefloe.
– Tidligfaseinvestorer tar en stor risiko og stiller derfor strenge krav til virksomhetene de skal investere i. Vi har et godt nettverk av investorer, og bistår kundene våre med å få tilført ekstern kapital så de kan få fart på utviklingen av selskapet sitt.
– De færreste har penger nok til å utvikle ideene sine godt nok uten å få tilført ekstern kapital, sier Møller Schiefloe. – Investorene ble naturlig nok forsiktigere da pandemien kom, men heldigvis fikk både Innovasjon Norge og andre offentlige instanser økte rammer. Vår rolle ble å ha oversikt over de mange ordningene.
Suksesshistorier
Forskere tror pandemien nærmest har fungert som en katalysator på ideer, og at pandemien vil føre til at det blir flere selvstendig næringsdrivende.
– Vi i T:lab kan skrive under på at dette er en av ringvirkningene av pandemien, sier Møller Schiefloe.
For å underbygge dette, trekker hun frem tall fra driften i 2020:
- T:lab vurderte 316 nye forretningsideer; en økning fra 242 ideer i 2019
- I løpet av året jobbet T:lab med 48 nye selskaper, i tillegg til de de allerede jobber med
- Det ble satt i gang 11 innovasjonsprosjekter i allerede eksisterende bedrifter
– Mange bedrifter trengte råd og veiledning i den uoversiktlige situasjonen pandemien skapte, forteller Møller Schiefloe. – Hos oss får de jobbe med forretningsutviklere og ressurspersoner som har den spisskompetansen de trenger for å komme de nødvendige skrittene fremover.
Og at hjelpen bedriftene får kaster av seg, viser tallenes tale tydelig. De 77 oppstartsbedriftene T:lab jobbet med hadde ved utgangen av 2020 287 årsverk.
– Det betyr at de har et godt fundament å stå på for å jobbe videre med bedriften sin, mener Møller Schiefloe.
Også 2021 har startet friskt for T:lab. Mange bedriftsledere har tatt kontakt og flere nye avtaler er allerede inngått. Det er tydelig at det trønderske næringslivet tør å satse, pandemi eller ei.
Trenger du hjelp med en god idé? Ta kontakt med oss!