Til høsten kan du ta master i entreprenørskap og forretningsutvikling fra InnoCamp i Steinkjer. Det er Nord universitet som tilbyr masteren, noe Pål Inge Johansen er glad for.
– På InnoCamp i Steinkjer ligger det godt til rette for å få et studentmiljø for gründere, på grunn av miljøet rundt oss her på huset. T:lab, Innovasjon Norge og mange forskjellige bedrifter er under samme tak, så det tror jeg blir veldig bra, sier han.
Her kan du søke.
Viktig med desentralisert og næringsrelevant studietilbud
– Vi i T:lab jobber i dag tett på studenter på NTNUs Entreprenørskole. Vi arrangerer Investor Day, pitchekonkurranser for de nyetablerte gründerbedriftene og bistår enkeltselskapene med forretningsutviklingen underveis. Vi gleder oss til å kunne bistå studenter, som vil etablere bedrift og studere på Nord Universitet på Steinkjer. Det er veldig gledelig at Nord universitet har åpnet opp for denne muligheten, sier inkubatorleder Anne Peggy Møller i T:lab. Hun har bidratt i arbeidet med å muliggjøre et masterløpet fra Steinkjer, i samarbeid med Handelshøgskolen ved Nord universitet.
T:lab er en Siva-inkubator med hovedkontor på InnoCamp i Steinkjer. T:lab har bred og lang erfaring med å bistå gründerbedrifter i skalering av sin virksomhet.
– Skal distriktene tiltrekke seg ungdom, trenger vi å bygge opp og tilby utdanningstilbud på topp internasjonalt nivå, også i de mindre byene, slik at ungdommene både får lyst og anledning til å studere ute i distriktene. Dette kan ha stor effekt både på folketallet og på verdiskapningen innenfor de fagene hvor store, fremtidsrettede eksportnæringer i distriktene roper etter nøkkelkompetanse og arbeidskraft. Med flere relevante studier nær de mange næringene som trenger kompetansen, vil flere bedriftsledere kunne realisere ambisjonene, og dermed skape arbeidsplasser i distriktene, sier inkubatorlederen.
Finn Lippestad er student på NTNUS entreprenørskole, og leder i Solan linjeforening på NTNU. Han tror det å studere entreprenørskap fra Steinkjer kan spesielt være bra for gründere innen agritech.
– T:lab er en god til å hjelpe gründere og oppstartsbedrifter til å bygge nettverk. Vi var på konferansen AgriTech Nordic i fjor høst. Her møtte vi investorer, den profesjonelle speakeren Matt C. Smith og mange spennende mennesker. Entreprenørskap handler om å bygge nettverk og å møte de rette personene. T:lab er kjent for å være spesielt gode på nettverk innen agritech, sier Lippestad. Han understreker at det å ta master i entreprenørskap, ikke er for hvem som helst.
– Engasjement skaper engasjement. Det er viktig at de som tas opp i studiet er engasjert, og har lyst til å gjøre noe. Det skaper også psykologisk trygghet, for vi jobber hardt fra morgen til kveld. Og det får vi ikke til uten å ha hverandre å støtte oss på. Dette er ikke for deg som gjør ting halvvegs. Men hvis du gjør ting fullt ut, og er villig til å lære, da ville jeg tatt entreprenørskap. Man bør være frampå og ha lyst til å skape noe. Da passer studiet spot on. Du trenger ikke være utadvendt, men sosial. Du må være villig til å bygge kultur, samhold og økosystem, sier studentlederen ved NTNU.
Landets første stortingsmelding for gründere
Regjeringen skal i løpet av 2024 legge frem den aller første stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter. Meldingen skal fremme kvinnelig entreprenørskap, og belyse relevante politikkområder og rammevilkår for gründere som kapitalmarkedet, kompetanse, sosiale ordninger, grønn omstilling og innretningen av virkemiddelapparatet nasjonalt og regionalt.
– Gründere og oppstartsbedrifter skaper arbeidsplasser og vekst i Norge, og de er viktige i arbeidet med grønn og digital omstilling. Mitt mål er at Norge skal bli verdens beste land å starte og drive bedrift i. For å få til det vil jeg ha innspill fra gründere og oppstartsbedrifter fra hele landet, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til SIVA.