Fire kommuner, NAV, T:lab og techstartup-selskapet Normi skal sammen få fart på arbeidsintegreringen.
- Mentorprosjektet for høyt utdannede innvandrere, som T:lab gjennomførte i 2024, avdekket hvor ineffektivt det nåværende systemet hos kommunene på Innherred er. Derfor er jeg så glad for at Normi har utviklet det vi trenger for å løse et ganske stort samfunnsproblem, forklarer Silje Vangstad, forretningsutvikler i T:lab og prosjektleder i KompetanseLink. Nå skal hun teste ut ny teknologi for å gjøre det enklere for bedrifter og kompetanse å finne hverandre.
I fjor sto 685 000 i Norge utenfor jobb eller utdanning, i følge NAV - det er 1 av 5 i yrkesaktiv alder. Mange av disse har høyere utdanning og kommer fra andre land.
Vangstad har kartlagt arbeidsintegreringsarbeidet til Steinkjer, Verdal, Inderøy og Levanger kommune. Hun har avdekt store svakheter, som fører til at mange kompetente mennesker står uten jobb, samtidig som både næringsliv og det offentlige trenger deres kompetanse. Nå ønsker hun at bedrifter som trenger kompetanse tar kontakt.
- Kommunene mangler verktøy for arbeidsinkludering av innvandrere. Alt gjøres manuelt. Det er ressurssterke personer med høy kompetanse, som vi ikke klarer å forstå ferdighetene til, og da blir det umulig å koble dem til riktig bedrift. NAV og kommunene erkjenner at de ikke har gode løsninger for å kartlegge kompetanse på en effektiv måte, sier Vangstad, og understreker at dette gjelder både flyktninger og partnere til arbeidsinnvandrere.
- Samarbeidet med T:lab er gull verdt for oss som jobber med kvalifisering av flyktninger. De har erfaring med å ha deltakere på praksis og ikke minst veldig god forståelse for hva næringslivet etterspør av kompetanse og klarer derfor å se begge sider av dette. De åpner mange muligheter for oss samtidig som vi får mer kunnskap om næringslivet og hva som er på gang her på Innherred, sier praksiskoordinator Torbjørn Valle fra enhet integrering i Steinkjer kommune.
Nyutviklet KI-teknologi skaper muligheter
Trondheimsselskapet Normi har i flere år jobbet med å utvikle ny teknologi som ved hjelp av kunstig intelligens analysererer kandidaters erfaringer og kan på bakgrunn av dette kartlegge ferdigheter. Det nye verktøyet skal bidra til å effektivt kartlegge kompetansen til kandidater og bidra til at det blir kortere veg mellom kompetanse og jobbmuligheter.
– Vi ser at mange av de som står utenfor arbeidslivet faktisk har verdifulle ferdigheter, men dagens rekrutteringsmetoder klarer ikke å identifisere og utnytte denne kompetansen. Vi rekrutterer på en svært begrenset måte som gjør at nøkkelkompetanse ikke blir brukt av offentlige og private virksomheter, sier CEO og gründer Simon Borchgrevink.
Borchgrevink mener teknologien kan løse flere av arbeidslivets største utfordringer:
– CV`en forteller egentlig ikke hvem en person er eller hva de kan bidra med. Den viser utdanning og tidligere jobbtitler, men ikke nødvendigvis om kandidaten kan løse de oppgavene vi faktisk trenger hjelp til. I en tid med arbeidskraftmangel har vi ikke råd til å la verdifull kompetanse gå til spille. KompetanseLink handler om å bygge broer mellom talent og muligheter, slik at vi sammen kan skape et mer inkluderende og produktivt arbeidsliv, forklarer Borchgrevink.
Søker bedrifter som trenger nøkkelkompetanse
- Vi ønsker at bedrifter og offentlige virksomheter som har behov for kompetanse tar kontakt. Vi sitter på en gullgruve av talent, men uten bedrifter som tør å tenke annerledes får vi ikke til den perfekte matchen, sier Vangstad.
Initiativet retter seg særlig mot: