Kronikk publisert 14.12 i Trønder-Avisa. Skrevet av styremedlem Lars Molden i T:lab.
– Vi vet hvor viktig innovasjonsselskapene er for bedrifters utvikling. Og vi vet hvor viktig småbedriftene igjen er for å skape arbeidsplasser. Da bør Trøndelag fylkeskommune prioritere å finne plass i sitt budsjett for å finansiere den gode utviklingen vi ser trønderske innovasjonsselskaper har.
Det å støtte små og unge bedrifter er helt avgjørende for å skape levedyktige foretak som skal sikre framtidas verdiskaping og arbeidsplasser. Trøndelag fylkeskommune bør sette dette høyt på agendaen i de kommende budsjettforhandlingene. Når Siva i sin nasjonale vurdering av kvaliteten på leveransene fra landets inkubatorer har rangert 3 fra Trøndelag blant de 10 beste, så bør anbefalingene fra Siva om å gi disse økt finansiering følges.
I sitt forskningsprosjekt «The State of Norwegian Entrepreneurship» konkluderer forskere fra Handelshøyskolen BI med at to av tre nye norske arbeidsplasser blir skapt i unge og nye bedrifter. Veksten her kommer i stor grad fra bedrifter som har klart å skalere sin virksomhet til å skape flere arbeidsplasser. Mange av disse selskapene har fått hjelp på veien. Denne formen for hjelp er ofte helt avgjørende for å bygge disse bedriftene.
Små og unge bedrifter trenger altså hjelp til å vokse og utvikle seg. 8 av 10 nyoppstartede bedrifter overlever nemlig ikke de første fem årene. Dette er årsaken til at det finnes egne bedrifter som hjelper nyoppstartede og unge virksomheter i oppstarts- og vekstfasen. I Norge er disse bedriftene omtalt som inkubatorer og næringshager (vi kaller dem ofte innovasjonsselskaper som en fellesbetegnelse).
Forskning på effekten av disse innovasjonsselskapene er omfattende og grundig. En av de grundigste studiene på området har gjennomgått forskning på området i en såkalt meta-studie. Her har de gått gjennom 182 forskningsartikler som til sammen ser på over 55 000 selskaper som har vært inne i et innovasjonsselskap. Studien er fra 2024.
I denne studien fremgår det tydelig at en bedrift har stor nytte av å være tilknyttet et innovasjonsselskap (f.eks. en inkubator). Forskerne bak studien viser at bedrifter i inkubasjon har større grad av innovasjon og sterkere vekst.
I Norge støttes innovasjonsselskaper av Siva og fylkeskommunene i det vi kan kalle et spleiselag. Her rangeres disse selskapene etter en rekke strenge kvalitetsindikatorer. I årets rangering har flere av innovasjonsselskapene i Trøndelag oppnådd meget gode resultater. Fra dette kan vi lese at arbeidet som legges ned i disse innovasjonsselskapene, har styrket kvaliteten på sine tjenester. Dette er tjenester som små og unge bedrifter nyter godt av i sin oppstart- og vekstfase.
T:lab gjorde nylig en undersøkelse av effektene deres arbeid har hatt på sine målbedrifter. Undersøkelsen viste at selskapene som hadde mottatt hjelp fra T:lab har skapt over 1300 arbeidsplasser, oppnådd en årlig omsetning på totalt over 2 milliarder kroner, og hadde en overlevelse på 77 %. Og dette er bare resultater fra ett innovasjonsselskap.
Dette betyr at vi i Trøndelag har veldig gode hjelpere for bedrifter som ønsker å utvikle seg og vokse. Når gode innovasjonsselskaper får gode «karakterer» på sitt arbeid, betyr dette også at det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt å bevilge mer penger for at disse skal kunne fortsette og utvikle sine tjenester. Dette er altså et spleiselag mellom Staten (ved Siva) og fylkeskommunene.
Problemet er imidlertid at Trøndelag fylkeskommune har foreslått å ikke være med på dette spleiselaget. Begrunnelsen som brukes er at de fylkeskommunale rammene ikke gir rom for økning, men hva er da poenget med den nasjonale differensieringsanalysen?
I andre fylker, som for eksempel Innlandet, har de fulgt anbefalingen fra Siva og den nasjonale differensieringsanalysen selv om denne ga en høyere kostnad enn den rammen fylket hadde i utgangspunktet. Manglende finansiering kan nå bli til hinder for at innovasjonsselskapene kan hjelpe flere småbedrifter til å vokse og utvikle seg.
Vi vet hvor viktig innovasjonsselskapene er for bedrifters utvikling. Og vi vet hvor viktig småbedriftene igjen er for å skape arbeidsplasser. Da bør Trøndelag fylkeskommune prioritere å finne plass i sitt budsjett for å finansiere den gode utviklingen vi ser trønderske innovasjonsselskaper har. Dette vil kunne bidra til å styrke regionens næringsliv og skape trygge arbeidsplasser i en tid der Norge trenger underskogen av småbedrifter for å sikre fremtidig velferd og konkurransekraft.